Menü
Hír
 

László Gyula Országos Középiskolai Történelemverseny 2021-2022. tanév

A Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, országos középiskolai történelemversenyt hirdet minden nappali tagozatos középiskolai tanulónak.

A László Gyula Országos Középiskolai Történelemverseny egyéni, háromfordulós. A különböző fordulók feladatai a középiskolai tananyagra és a szakirodalomra épülnek. A felkészüléshez javasolt szakirodalom a verseny honlapján (http://pseg.hu/?page_id=995) 2021. szeptember 30-tól megtalálható. A versenyben nevezési díj nincs.

 

A verseny ütemezése:

 

A nevezés határideje és módja: 2021. október 19. (kedd) Az iskolák a nevezési szándékukat a verseny honlapján található nevezési űrlap kitöltésével jelezzék. A regisztrációra 2021. szeptember 20-tól (hétfőtől) van lehetőség.

Az első fordulót (elődöntőt) az iskolák szervezik, ők állítják össze a feladatokat is. Minden iskolából a két legmagasabb pontszámot elért versenyző juthat a következő fordulóba. A továbbjutott tanulók adatait 2021. november 16-ig (keddig) kell regisztrálni az űrlapon.

A második forduló (középdöntő) időpontja: 2021. november 17. (szerda) és 2022. január 6. (csütörtök) között. Minden iskola november 17-én 12 óráig e-mailben megkapja a feladatsort, melyet helyben kinyomtatnak és sokszorosítanak. A feladatlap megoldásához a tanulók minden segédeszközt használhatnak. A teszt és az esszéjellegű feladatok az érettségi kompetenciákra épülnekés a szakirodalom kreatív alkalmazását is igénylik. A megoldott feladatlapokat 2021. január 6-áig (csütörtökig) kell eljuttatni a szervező iskolába (személyesen kézbesíteni vagy tértivevényes küldeményként postára adni).

CÍM: Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Iskola

7150 Bonyhád, Kossuth L. u. 4. Levélcím: 7151 Bonyhád, Pf. 20.

A borítékra kérjük, írják rá, hogy „László Gyula Országos Történelemverseny”.


A beérkezett feladatlapokat a szervező iskola szaktanáraiból álló versenybizottság értékeli, és az eredmények alapján 10 
16 főt hív meg a döntőbe. A versenyfelelős 2022. február 3-ig (csütörtökig) e-mailben értesíti a továbbjutókat (a kapcsolattartó tanáron keresztül), és felteszi a döntőbe jutott tanulók névsorát a verseny honlapjára.

A döntő előzetes feladatának beküldési határideje: 2022. február 22. (kedd) A döntőbe jutott tanulóknak a versenybizottság által meghatározott ún. prezentációs feladatot kell kidolgozniuk és eljuttatniuk a szervező iskolába. A feladatot a versenybizottság és a zsűri előzetesen értékeli.

Az országos döntő: 2022. március 10. (csütörtök) 9.30 órai kezdettel Helyszín: Puchner Kastélyszálló/Konferenciaközpont 7346 Bikal, Rákóczi utca 22.

Az országos döntőben az írásbelin tesztjellegű feladatlapot kell megoldani. A döntőbe jutott versenyzők az általuk kidolgozott előzetes feladatot röviden bemutatják és válaszolnak a zsűri által feltett kérdésekre. A végeredmény az írásbeli, az előzetes feladat és a szóbeli védés összpontszáma alapján alakul ki.

Díjazás:

  •  Az első három helyezett tanuló értékes könyveket és egy-egy családi belépőt nyer a bikali Élménybirtokra.

  • A 4-6. helyezett tanulók értékes könyveket nyernek.

  • Az első két helyezett tanuló felkészítő tanára 1 éjszakára és 2 személyre szóló szállást és félpanziós ellátást nyer a bikali Puchner Kastélyszállóba.

  • A 3-6. helyezett tanulók felkészítő tanárai értékes könyvet nyernek.

  • A Magyar Történelmi Társulat minden döntőbe jutott versenyzőnek értékes könyvet ajánlott fel.

 
Versenyfelelős: Stróbl Terézia a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium részéről. Elérhetőségei: e-mail: laszlo.gy.verseny@gmail.com; telefon: +36 74/451-719

Letöltés

Támogatóink
Együttműködő partnereink
Közösségi média
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.