Menü
Hír
 

Nézőpontok - Perspectives

Nemzetközi konferenciát szervezett a Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozata

 

Nézőpontok - A történelemtanítás elméletének és gyakorlatának nemzetközi és hazai trendjei 

Perspectives International and National Trends in the Theory and the Practice of History Teaching

A Magyar Történelmi Társulat Tanári Tagozata 2021. április 16-17-én rendhagyó keretek között, a több, mint 100 fő részvételével a Zoom platformon tartotta meg Nézőpontok című nemzetközi tudományos konferenciáját.

 

A konferencia előadásai a youtube csatornánkon: https://www.youtube.com/channel/UCqL1kwHAIc0jDmfBKX-MC1w

 

Az előadássorozatban több nemzetközi szaktekintély is előadást tartott, többek között Prof. Dr. Susanne Popp, az Augsburgi egyetem tanára és a Nemzetközi Történelemdidaktikai Társaság (ISHD) elnöke, Prof. Dr. Stéphane Lévesque, az Ottawai Egyetem professzora, Prof. Dr. Karl Benziger a Rhode Island College egyetemi oktatója és az ISHD tudományos tanácsának elnöke, illetve Prof. Dr. Arthur Chapman a University College London oktatója. Az előadások fókuszában a történelemdidaktika globális trendjei jelentek meg, amelyeket Dr. Kojanitz László oktatáskutató és Dr. habil. Bánkuti Gábor egyetemi oktató innovatív projekteket bemutató előadásai követték a Református tananyagtár online platformról, illetve a Pécs8 című lokális kezdeményezésről.

 

Az első nap egy kerekasztal-beszélgetéssel zárult a magyar történelemdidaktika legjelesebb képviselőinek részvételével, amelyen elhangzott, hogy a történelem segít a kódok megfejtésében, valamint eldönthető képet ad, a múltról alkotott tudás, és ez mennyiben változtatja meg az interpretációs lehetőségeket. A panel során elhangzott sarokpontok között továbbá megjelentek a történelemtankönyvek és a középiskolai kimeneti szabályozóvizsga kérdéskörei is. A résztvevők érintették a Tanári Tagozat érettségi követelmény reformjával kapcsolatos állásfoglalását is. A kerekasztal meghívott előadói Dr. habil. Bánkuti Gábor (PTE), Prof. Dr. Csukovits Enikő (MTT-BTK TTI), Prof. Dr. Dárdai Ágnes (PTE), Dr. habil. Kaposi József (PPKE), Dr. Kojanitz László (OH), Prof. Dr. Tomka Béla (SZTE), Dr. habil. Vajda Barnabás (Selye János Egyetem) voltak, míg a moderátori feladatkört Prof. Dr. F. Dárdai Ágnes látta el tolmácsolva a jelenlévő érdeklődők kérdéseit.

 

A konferencia második napján Prof. Dr. Romsics Ignác előadásával indult a program, majd Prof. Dr. Molnár Antal és Dr. Kármán Gábor történészek is felszólaltak egy-egy figyelemfelkeltő témában. A törteti kutatásokat ismét két didaktikai előadás, Dr. Jancsák Csaba egyetemi oktató és Prievera Tibor a hashtag.school platform alapítójának előadása követte. 

 

Az utolsó panel három szekcióra oszlott, ahol az innovatív pedagógusok kaptak lehetőséget kutatási eredményeik bemutatására, illetve a doktoranduszok is szót kaptak egy külön szekcióban, ahol angol és német nyelven ismertették eredményeiket.

 

Az innovatív pedagógus szekció résztvevői:

 

Árpási Ildikó, Balogh Bence, Jakab Péter, Kiss Károly, Maróti Zsolt Viktor, Mátó Áron, Szalai Eszter, Vit Olivér, Hunyadi Buzás Éva, Berényi Mónika, Sárhegyi Tamás, Krázi Csilla, Hengán Kamilla, Szabó Márta.

 

Az angol és német nyelvű doktorandusz-panel előadói:

 

Bese László, Dallman Kristóf, Fodor Richárd, Katonáné Kutai Erika, Nagy Tibor, Schvéd Brigitta, Szepessyné, Judik Dorottya, Rédli Mátyás.

 

Dr. habil. Kaposi József, a Tanári Tagozat elnöke szignifikáns gondolatokkal zárta a két napos előadássorozatot: szerinte három állat szemével figyelhetjük meg a történelemdidaktika folyamatait. Egyrészt madár szemmel, fentről, a távolból látva; másrészt a rovar szemével, egészen közelről figyelve; illetve a halak szemével, amely érzékeli az áramlatot, vagyis a folyamatok alakulását.

A rendezvény PROGRAMJÁT a csatolt dokumentumok között találják

A konferencián elhangzó oldalakat, könyveket, linkeket az alábbi felületen gyűjtöttük össze.

A Szervezőbizottság ezúton is köszönetét fejezi ki mindenkinek, aki közreműködött a Tagozat első online rendszvénye sikerességében.

 

 

Plakát
Letöltés

Program szekciókkal
Letöltés

Támogatóink
Együttműködő partnereink
Közösségi média
Az adó 1%-ának felajánlása
A Magyar Történelmi Társulat köszönettel fogad minden olyan támogatást, amely hozzásegíti tudományos és ismeretterjesztő céljai megvalósításához (adószám: 19007706-1-43). Ha a Századokat támogatná, akkor a Századok Alapítványt (adószám: 19657985-1-43) tüntesse fel a nyilatkozaton. Köszönjük.